موزه نسخ خطی زنجان
آرامگاه میرزا مهدی
بنای آرامگاه؛ محوطه ای به وسعت 700 متر مربع دارای یک ورودی زیبا با پلان پنج ضلعی است. درچهار ضلع ورودی سکوهای نشیمن دارد و بالای طاق نماهای شمال شرق و شمال غرب مقرنس های گچی به رنگ آبی داشته است.آرامگاه از یک حیاط و ساختمانی در شمال آن تشکیل یافته است. ساختمان آرامگاه دارای دو ایوان ستوندار همسان در دو طرف ورودی و مجموعه فضاهایی در پشت ایوانها است.
منطقه حفاظت شده سهرین در شهرستان زنجان واقع شده، وسعت آن در حدود 35 هزار هکتار است. حیوانات و پرندگان این منطقه نیز عبارتند از: آهو، خرگوش، روباه، لاکپشت، چهار گونه مار و همچنین پرندگانی مانند انواع کرکس، عقاب طلایی، سهره، زنگوله بال و باقری قره.این منطقه در حوزه روستای سهرین که از روستاهای هدف گردشگری استان زنجان میباشد است که در نزدیکی فرودگاه زنجان قرار دارد.
مردان نمکی نامی است که به چندین مومیایی کشفشده در معدن نمک چهرآباد در استان زنجان داده شدهاست. این چند جسد، که بر اثر بیتوجهی و ادامهٔ کار معدن بهشدّت با بولدوزر آسیب دیدهاند مربوط به زمان هخامنشی و دو جسد نیز مربوط به اواخر دوران اشکانی است.
پیکر نخستین مومیایی در معدن نمک چهرآباد واقع در یککیلومتری جنوب روستای حمزهلو در ناﺣﻴﮥ غرب شهرستان زنجان پیدا شدهاست. سر و پای چپ یکی از این مردان در موزهٔ ایران باستان تهران قابل بازدید است.
غار کتله خور - یکی از دست نخورده ترین و بکرترین غارهای طبیعی دنیا
غار کتلهخور، غاری است خشکی -آبی، واقع در استان زنجان، شهرستان خدابنده و در ۸۰ کیلومتری جنوب قیدار و ۱۷۳ کیلومتری شمال همدان و ۴۱۰ کیلومتری تهران و ۵ کیلومتری شهر کوچک گرماب واقع است. در بعضی ازمناطق غربی ایران به کوههای کم ارتفاع کتل میگویند و احتمالاً وجه تسمیه غار نیز به همین علت باشد که غار در یکی از این کوهها قرارگرفتهاست و خورشید از پشت آن طلوع میکند و بجای کتل خورشید به آن کتلخور گویند.
غار کتل خور قبل از سال ۱۳۰۰ خورشیدی کشف شدهاست و در سال ۱۳۳۰ توسط شخصی به نام جمالی زنجانی به ثبت رسیدهاست.
معرفی شهرستان صائین قلعه در استان زنجان
صایینقلعه یکی از شهرهای استان زنجان است. این شهر با ۲۵۰۰۰ نفر جمعیت در بخش مرکزی شهرستان ابهر قرار گرفتهاست. صائین قلعه . جزء دهستان ابهررود بخش ابهر شهرستان زنجان ، ۱۸۰۰۰ گزی شمال باختر ابهر، ۳۰۰۰ گزی راه شوسه ٔ قزوین به زنجان . جلگه و سردسیر. سکنه ٔ آن ۲۵۰۰۰ تن شیعه . آب آن از قنات . محصول آنجاغلات، یونجه، کشمش، انگور، قیسی، گردو، سیب زمینی، صیفی . شغل اهالی زراعت، صنعت، قالیچه بافی . ایستگاه راه آهن در ۳۰۰۰ گزی شمال دشهر نزدیک جاده واقع است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج۲). || در مشرق سلطانیه و نام قدیمی آن قهورد است . (جغرافیای سیاسی کیهان ص۳۷۸). حمداﷲ مستوفی در ذکر عراق عجم گوید: سرجهان، قلعه ای بود بر کوهی که محاذی طارمین است بر پنج فرسنگی سلطانیه بجانب شرقی است و کمابیش پنجاه پاره ده از توابع آن بوده و تمامت در فترت مغول خراب شد. و دیه قهود که مغول آن راصایین قلعه میخوانند ام القرای آنجاست . (نزهةالقلوب ص۶۴). و در باب ذکر مسافت طرق گوید: از سلطانیه تا دیه قهود که مغول صاین قلعه خوانند پنج فرسنگ، و از او تا شهر ابهر چهار فرسنگ است . (نزهةالقلوب ج۳ ص۱۷۳).
دانشگاههای این شهر :دانشگاههای علمی و کاربردی و پیام نور